Jul 24, 2009

MSLS 2009 (Malaysian Student Leaders Summit)

"Dear MSLS Registered Participant,

Thank you for registering for the 3rd Annual MSLS 2009.
We are pleased to inform you that your place for the event is now RESERVED. Please follow the instructions below to confirm your place.

To CONFIRM ATTENDING the Summit:
Send a NEW email with subject title: to
boonseong@ukeconline.com.
Please do not reply to this email as our system will not be able to read it. E.g.

To CONFIRM NOT ATTENDING the Summit:
Send a NEW email with subject title: to
boonseong@ukeconline.com.
Please do not reply to this email as our system will not be able to read it. E.g.

Please reply by Friday 24/7/2009 or we will assume that you are not attending and your records will be deleted from the system.

Please find attached the proposed speakers and sessions for the Summit.

Thank you.--

Yang Berkhidmat Untuk Negara dan UKEC,BUILDING OUR UKEC FOR A SUSTAINABLE TOMORROW,
Boon Seong, LimGeneral SecretaryUKEC 2008/2009
London School of Economics and Political Science"

Alhamdulilah...
akhirnya aku berjaya untuk mendapat tempat untuk menghadiri MSLS...
secara jujurnya...aku tidak tahu langsung perkara ini. tetapi, setelah dicanang dan dicadang oleh kak yong ku... aku terase ingin menghadiri perkara2 seperti ini...

majlis seperti ini dapat membuka minda kita untuk mendengar pandangan dari pemimpin dan tokoh dari pelbagai bidang akademik atau non akademik. segala perkongsian yang mereka lakukan atau mereka utarakan dapat menjadi ilmu yang berguna suatu hari nanti.

InsyaALLAH.

yang menjadi masalah nya.. aku tidak tahu tentatif program..
tarikh bila akan mula majlis, penutup majlis....huhuhu

aku perlu bertanya lebih lanjut kepada kak yong ku.

pada tarikh yang sama...

iaitu 8/8/2009...
berlangsung tiga lagi peristiwa yang penting bagi aku...

1. Projek Akademik Major Kajian Sosial...
bertempat di Pantai Kerachut (org kate cantik tempat tue)...
kumpulan akademik KSBM akan kesana untuk mengkaji flora dan fauna. juga melakukan kerja2 pembersihan sampah sarap. dan melihat kawasan pembiakan penyu

2. Bengkel Debat di UITM Shah Alam...
aku memang hendak sangat2 pergi ke bengkel tersebut.... inilah peluang aku untuk belajar dengan orang yang lebih berpengalaman.. terutamanya aku ingin mempersiapkan diri aku untuk pertandingan seterusnya iaitu debat kemerdekaan di USIM...

3. Majlis Konvokesyen Kakak ku
jika aku pergi ke konvo kak yong, aku dapat pergi ke MSLS 2009 nie...
makna nya..keberangkatan aku ke Kuala Lumpur menyebabkan aku dapat menghadiri majlis dua dalam satu...
hohoho

aku dalam dilema sekarang ini...
harap2..aku mendapat petunjuk dari ALLAH..

p/s: aku hendak pergi tengok debat Alam Sekitar di UTP....

Jul 11, 2009

kSbM

salam sumer...

aku tidak lagi pun bercerita perihal ahli kelas aku yang terchenta. (tercheta ker?) hahaha.

dalam kelas aku ada 19 guru pelatih yang cemerlang, gemilang dan terbilang. 5 lelaki (kaum minoriti, asyik kene tindas jer dgn kaum majoriti) dan 14 wanita (kaum majoriti yg suke menindas) hehehe. mama kami adalah PN NOOR AZLI.

walaupun baru 3 semestar aku tinggal sebumbung (i mean dlm kelas la) dengan mereka2 ini, aku sudah melalui pengalaman manis, pahit, sedih, gumbire dan macam2 lg la. pengalaman ini mengajar aku erti kehidupan dalam pergaulan dengan orang yang berbeda-beda. bukan maksud aku mengatakan baru sekarang aku sedar akan erti hidup tetapi bertambah pengalaman aku dari segi pergaulan. Aku sentiasa ingin menambah rakan2 ke dalam hidup aku. ada positif dan negatif nya. tetapi aku suka perkara yang membawa kebaikan. kebanyakkan nya adalah kebaikan yang akan kita dapat walaupun kita tidak tahu apa akan jadi pada masa akan datang.

jadi, aku di sini ingin meminta maap kepada rakan2 kelas KSBM jika aku ada melakukan kesalahan. segala yang berlaku adalah menjadi pengajaran kepada kita untuk kebaikan masa hadapan. sentiasa berfikir positif. ambil perkara2 yang terjadi dalam kalangan kita sebagai pengajaran. jangan disebabkan beberapa perkara kecil atau perbezaan kecil, kita tidak dapat bekerjasama. pasti akan ada persamaan antara kita.

bina semula kekuatan ukhuwah antara kita. insyaALLAH, KSBM become da bez among da bez. "MENGURUS PERBEZAAN, BERKONGSI PERSAMAAN"

boys kelas aku....(kAMi kaum minoriti dalam kelas...)


wacana perpaduan di sunway hotel. kami berjaya membawa pulang trofi kemenangan kumpulan pembentangan terbaik. tahniah diucapkan kepada hafezul amin, amerul, zakwan, fatimah, pipah, ainun dan gokilavani atas kejayaan korag. inilah kebaikan yang akan kita dapat jika kita bersama-sama dan bekerjasama. kepada rakan2 lain, rifaa, ina, fana, qiah, ela, nani, kira, yat, piqa, naz dan ida. kita berjaya untuk berlari2 dalam tesco. kejayaan yang setiap ahli kelas kita bawa, mengahrumkan nama KSBM juga.


kesimpulannya, mari kita bersama-sama menyiapkan projek2 yang akan kita uruskan. salah satu projek sudah berjaya dijalankan dengan jayanya. alhamdulilah. ada lagi beberapa projek yang perlu kita uruskan sebelum habis sem3 ini. selesaikan segala permasalahan dengan perbincangan. sentiasa berfikiran positif. kita ada masa yang panjang lagi untuk bersama. 5 tahun lagi. jadi mari kita jalinkan hubungan yang baik, sentiasa berkompromi, kongsi segala masalah dan selesaikan dengan betul. sama2 menjaga hati dan perasaan rakan2 kita.


p/s: aku suka melihat korg semua sentiasa ceria, senyum, bergurau senda dan bergelak tawa bersama-sama. kekalkan sampai bila-bila.


Jul 7, 2009

wAcAnA PeRpAdUaN


Salam semua...

Mari kita bercerita tentang aspek perpaduan.

Apabila Dato Seri Najib Razak menjadi Perdana Menteri, beliau terus mengeluarkan slogan "1 Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan". Bagi aku, slogan di atas begitu bermakna. Kita memang mudah untuk mengeluarkan kata-kata. Tetapi, adakah ia mampu untuk melaksanakan?

Bukan mahu mempertikaikan kemampuan tersebut, tetapi aku sangat2 menyokong segala perkara ke arah kebaikan yang membawa kepada kesejahteraan rakyat. Semenjak beliau mengangkat sumpah menjadi orang No 1 di Malaysia, terdapat perubahan ke arah untuk memastikan kebajikan rakyat diutamakan. InsyaALLAh, segala perkara yang baik, apabila dilakukan dengan ikhlas, adil, jujur dan saksama dapat dicapai akhirnya.

Setiap pemimpin di Malaysia tidak kira di pihak kerajaan atau pun pembangkang, semuanya ingin menjaga kebajikan rakyat. Berlumba-lumba untuk menarik perhatian rakyat atau pengundi. Sehinggakan sanggup bergaduh dan bertengkar. Agak kelakar melihat gelagat sesetengah dari mereka. Adakah ini semua dapat membawa kepada kesejahteraan rakyat? Siapa sebenarnya yang memperjuangkan kebajikan rakyat?

Apabila ada cadangan untuk mengagaskan Kerajaan Perpaduan, terdapat respon positif dan negatif dari pelbagai pihak.

Mari menimbulkan persoalan....

Bagaimana kita mahu melihat kesejahteraan rakyat jika tidak mahu bersatu? Bagaimana kita mahu membawa kedamaian dan kemakmuran negara jika segala janji-janji diabaikan? Bagaimana kita ingin membawa kepada perpaduan orang Islam jika sesame Islam sendiri pun menaburkan fitnah, kutuk-mengutuk, bercakaran? terdapat banyak lagi persoalan yang timbul....

Memang wujud perbezaan ideologi, memang wujud perbezaan hala tuju sesebuah parti tersebut, memang wujud perbezaan perlembagaan sesebuah pertubuhan tersebut, memang akan adanya perbezaan. Tetapi, bagaimana pula persamaan? Boleh bekerjasama dengan pihak yang bukan sama agama dan bangsa yang memang lebih jauh perbezaannya, tetapi tidak mahu bekerjasama dengan pihak yang jurang perbezaan nya lebih sedikit?

Aku ingin berkongsi satu kata-kata bermakna...

"BERKONGSI PERSAMAAN, MENGURUS PERBEZAAN"

Mari kita bersama-sama menuju ke arah perpaduan sesama kita. Bermula dahulu dengan perpaduan sesama kita, barulah kita tekankan perpaduan dengan kaum, bangsa dan agama yang berbeza. Tidak perlu untuk menuding jari menyalahkan pihak lain, tidak perlu untuk tuduh-menuduh terhadap sesuatu kesalahan tetapi kita perlu melihat dahulu kelemahan diri kita. Nilai diri kita.

p/s: Aku harap semua pembaca dapat berfikiran terbuka. Aku tahu akan kelemahan diri aku juga tetapi setiap rakyat mempunyai hak untuk bersuara. Kita negara yang demokrasi dan mempunyai hak untuk mendapat kesejahteraan diri. Jangan hanya pandai untuk mengata, mengutuk, melabel perkara yang buruk, tetapi tidak tahu menilai diri sendiri. Nilai diri dahulu. (sama-sama kita bermuhasabah diri)


Jul 4, 2009

jAwAp SuMeR sKaLi

salam kepada kamu semua. adakah kamu semua sihat2? aku harap kamu semua sihat dan bahagia di samping orang tersayang. jadi, semase keberadaan aku di rumah ini, aku hendak jawab la beberapa TAG yang telah diberikan. tapi, disebabkan ini adalah blog kepunyaan aku, aku yang akan menetapkan cara untuk aku menjawap TAG. boleh tak? hahahahah(kire menjawap jugak la erk)

aku akan menjawap TAG2 dengan hanya mengambil beberapa soalan yang di kira sesuai dan ikut suka kepala otak aku hendak jawap..(harap jangan marah, kerana kesibukan dan keadan internet yang haram) hohoho...

pertama, TAG dari kakak ku yang sangat di sayangi...aku juga mendapat arward dari beliau. terima kasih diucapkan. mari kita menjawap bersama-sama.1. Copy award di atas dan letakkan di blog anda.
sudah minum kopi..
2. Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award neh.
a. agak cantik (sebenor nye cantik, tp xnk die lebey2 kembang plak)
b. baik+garang
c. mengambil berat
d. mengade-ngade(hahaha)
e. da bez kakak
3. Setiap blogger mesti menyatakan 5 fakta atau hobi sendiri sebelum memilih untuk penerima award seterusnya (hahaha, ubah sikit soalannye)
a. suka bukak blog
b. suka baca blog orang
c. membaca buku2 berkaitan politik
d. mengembara
e. seorang yang tidak hensem+jahat= (btol kot?) hahaha
4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka
disebabkan aku ini tidak lah begitu baik, aku tidak akan menjawap soalam ini. kepada sesape yang rasa dia sudah baca post ini dan mahu menjawap TAG nie, sila la ambil ye. kalau kamu menjawap TAG ini, makna nya kamu mendapat arward dari aku. sila ambil, jangan malu2


p/s: aku mahu encik abe, encik ally, en amir aka LELA TERUNA untuk menjawap TAG ini. kenapa aku tekan kan kat deme jer, sbb aku punye suke la...hahahaahahah
kedua,
aku akan menjawap TAG dari syaza..maaf sangat2 sebab baru hendak jawap..hohoho.... nampak tak lukisan karton kat atas nie... syaza yang bagi picture ini sewaktu hari lahir ku..dia bagi kat TAGGED. terima kasih di ucapkan...hehe
1. Besides your lips, where is the favorite spot to get kissed?
i dun no la..try la kissed me at any part of my body (huhuhu... aku bukan kekuningan)
2. How did you feel when you woke up this morning?
i rasa sakit2 badan akibat trainig hoki ari rabu lepas...x hilang lg rase sengal2 nie..huhuhu
3. Who was the last person/people you took a photo with?
wif my KSBM class..... u oll rock, balada, dangdut, pop, irama malaysia n roll (apakah?)
4. Would you considered yourself spoiled
hurm...half blood prince kot...haha (x sabo plak nk tgk cite "hari potret")
5. Will you ever donate blood
yap.... dh penah donate sekali....
6. Have you ever had a best friend who was of the opposite sex
yap...until now
7. Do you want someone to be dead?
yes.. i want sum of these bad human to dead!!! (trutame musuh2 ISLAM)
8. What does your last text message say
salam, ngah wat pe tue? (sape agk nyer manusia bertuah tue?)
9. What are you thinking right now
i ngah pikir nk tulis pe untuk jawap soklan no 9 nie...huhuu
10. Do you want someone to be with you right now
sum1? nk jugak tp erk?
11. What was the time you went to bed last night
around 2 am
12. Where did you buy the tee you are wearing now
not me buy this tee... but i borrow..this shirt not belong to me
pun..hahaha..abg ku beli kat terengganu
13. Is someone on your mind right now
not sum1 but many la...
14. Who was the last person to text you
a gurl.... kanak2 sekolah...haha
TEN lucky People to do this quiz...
sape erk 10 org yg bertuah nie? sumer yg membace post nie adalah bertuah...sbb masih lg di beri kesihatan dan penglihatan dan pemikiran.
stuju x sumer? haha..
so, sila la ambek erk kalo rase bertuah...haha
ketiga,
tag nie dr encik amir aka lela teruna..haha
1. Apakah benda paling penting dalam hidup kamu?
setiap perkara yang berlaku dalam hidup aku
2. Apakah benda terakhir yang kamu beli dengan duit sendiri?
topup rm5 maxis..
3. Di manakah tempat impian perkahwinan kamu?
kalo impian, hurm..cm xde jer..mane2 pun bley...(need to ask my future
wife la.) (calon pun xde lg!!!) haha
4. Berapa lama hubungan kamu berkekalan?
dgn sape? xkesah la dgn sape, tp kekal selama-lamanya
5. Adakah kamu dilamun cinta?
tidak kot? mungkin kot? ya kot? tiada kepastian
6. Di manakah restoran terakhir kamu makan malam?
restoran OYSTER kot....
7. Namakan buku terakhir yang kamu beli?
pe name nyer erk...lupe plak... tp pasai politik..hehe
8. Apakah nama penuh kamu?
MUHAMMAD NAQIB ZAKWAN BIN AHMAD SHOKHAILY (tq to my
parent sbb bg name yg
sgt2 sedap..
9. Kamu lebih senang dengan mak atau ayah?
kadang2 dgn ibu ku, kadang2 dgn ayah ku.. balance kot
10. Namakan seseorang yang kamu ingin berjumpa untuk pertama kalinya dalam hidup anda?
tokoh2 terkemuka...pemikir2...(ramai la)
11. Sebutkan 7 sabahat PALING rapat dengan anda?
xnk sebut..sebb sumer nyer adalah sahabat ku..sahabat ku tidak terkira...hahaha( u oll la)
13. Tempat yg paling seronok kamu mahu pergi?
syurga..
14. perkara yang kamu sangat gilai?
keadaan yg tenang, damai
alhamdulilah...berjaye juga jawap sumer nyer..(even ad soklan yg aku skip n ubah)...
kita menjawap TAG ini untuk menyedapkan hati kekawan kita. jika kita menjawap, makna nya kita alert dengan kawan2 kita dan merapatkan uhkuwah sesame kita..betul tak? musti la betul....
p/s: hope korg x busan la dgn post yg panjang nie... wat post nie dlm keadaan tergesa-gesa akibat byk bende yg nk buat kat umh nie...huhu..Jul 1, 2009

yEaH~~~


jumaat nie keme balik umah...

keme nk khadok cuti 2 minggu keme yg kene culik.....hahaha (mane cukup 2 hari!)

windu kat parent...(kesian ibu dan ayah ku kerana sekejap je bermanje dgn ku wak2 cuti semeste dulu..)

pastue, keme nk bawak moto LC 135 ke IPGM Kampus Pulau Pinang.

kat umah nnt, keme nk try update bende2 yg ilmiah skit....

keme windu kat negeri keme yg tercinte...PEROK!!

KEJOR YOP KEJOR!! (pasukan Perak semakin merudum...kekalahan 0-3 kepada JOHOR FC)
sedey2....~~~

p/s: kepada sesape yg rase nk ajak keme g TI sabtu nie, tempah awl2...haha
kite jumpe kat sane erk...windu ooo kat korg....(aku akn bertambah kesedihan kalo korg xnk
kuar....huhuhuu