Nov 27, 2008

SHALUM URSHALEM

Shalum Urshalem...

Shalum Urshalem,
Shalom al-Aqsa,


1400 tahun lalu kau
Dibebaskan dek cengkaman salib-salib Romanise
tiranis
Oleh Khalid dan Umar al-Farooq.

800 tahun yang lalu pula,
kau diselamatkan oleh Qutz,
dari digigit dan dimamah oleh Tatar al-Barbarik.

Sejurus itu juga kau dibebaskan dan disucikan
Sekali lagi dari tangan-tangan najis
Solibiyyin
Oleh...... Sallahuddin.

Namun kini...tika Sang Khakham, Rabi-rabi, pengganas dan pemalsu-pemalsu Taurat,
Menajisi daratanmu, merancangkan keruntuhan seinci demi seinci.....

Di mana Khalid!!!
Di mana Umar!!!
Di mana Qutz!!!
Di mana Sallahuddin!!!

Wa Khalidah!!!
Wa Umarah!!!
Wa Salahuddin!!!
Wa islamiah!!!

Hanya darah hangat si Khalid-Khalid kerdil yang mengalir
Dan membasahi tanah suburnya
Membajai benih-benih syuhada
Yang bakal melahirkan ratusan Khalid, ribuan Umar, dan Jutaan Sallahuddin...
Di serata dunia, menyahut seruan
INTIFADAH kali kedua.

Namun,
Apakah Khalid yang dinanti...
Bertangan kanankan Coca Cola dan Pepsi, dan di kirinya ayam KFC?
berT-shirtkan Black Metal, Trash dan juga artis-artis seksi?
Berseluar gengsi?
Bercukur keningnya?
Berambut dai perang,
Bercontact lenskan biru laut,
Berzikirkan West Life, Madonna, KRU, Awie dan Erra Fazira?
Hollywood kiblatnya,
Hip Hop, Punk, Rap, Metal, Trash, Liberalisme syariatnya?
Britneys Spears idolanya?
Disko, panggung wayang, shopping complex dan Gim masjidnya?
Seks bebas amalan hidupnya?
Pergaulan bebas ikutannya?
Alkohol zam-zamnya?
Superstar-superstar para anbiyanya?
Celebrity-celebrity para rasulnya?
FHM, URTV, mangga, Ujang dan majalah-majalah hiburan Qurannya?

Manakah mungkin ini Khalid kita!
Manakah mungkin ini Umar kita!
Manakah mungkin ini Salahuddin kita!

Tapi...
Bagaimana pula janji ALLAH?!!!

“tidak akan datang hari kiamat sehingga kamu!!! Berperang mengganyang, membantai, memusnahkan kaum yahudi, lantas mereka bersembunyi di balik kayu dan batu.
Sehinggalah batu dan kayu pun berkata: Wahai.. muslim, wahai... Abdullah, ayuh kemari, di belakangku ada Yahudi... Bunuhnya!!!

Janji ALLAH pasti benar,
Janji Rasul juga benar,
Al-Quran itu benar,
Al-Sunnah juga benar.

Tapi bila?
Tapi bila?
Bagaimana?, di mana? Siapa?
Aku, atau kamu, atau mereka?

Yang pasti... kita kerja dan terus kerja dan terus kerja
Sehingga al-Aqsa kembali menjadi milik kita...
SHALOM Urshalem...
SHALOM al-Aqsa...

MASZLEE, 8 Februari 2001
Malam al-Quds, MMC,
Quranic Language Department, Pusat Matrikulasi UIA, Petaling Jaya.
Kita dan Sejarah Itu

5 comments:

Adib said...

semakin serius nmpknye
genre blOg naqib nih
bgOs trOskan usaha murni anda

tu lar naQib aq pon
rase plek gak kite ni
da tau mcm2
tp Kfc gak coca cola gak
bnde yahudi gak kite nak sokong
btape kte ni
ntahle speechles

farid said...

ala abe..
ko baru je blog ttg cite2 yg ade kat tv3 tuh..ahahha...hurmmm..
disini abe telah menggunakan situational irony (eng3u mood)

Adib said...

ape yg ko merapu ni elli
tape ah ko da nak exam kan
terima je le.
Ye r tp skank da insaf
gPon td bwu tgk brite
pasal attack kat Mumbai
trOs solat isya' awal2
takot plak huhu~
slalu tangguh2 huhu

Adib said...

eyt Malam Al-Quds tu kan
aritu kat intec pOn ade wat
die cite pasal Palestin
die kate perlu ke makan KFC huhu

pencari sejati said...

huhuhu....
aku punyer blog genre nie...
bebas..
aku letak ikut suke aku...hehe
sumtimes..letak yg gile2..
sumtimes..yg serius skit...
hehe...

tp..
mmg aku sedey giler bace sajak 2...
aku ad bace buku 2...
dr awl sampai skrun nie konflik yg berlaku kat palestin...

kita tau jer bende2 cm nie..
tp kite x laksanekan...
cm ne nk dptkan keinsafan 2..
tah ler....
huhuhuhu