Nov 28, 2008

lawak x?

Bayangkan benda ini berlaku anda.....
Suatu hari pada masa Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah...tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnyer dgn pakaian hitam..tak nampak apa cuma dua biji mata and membawa mesin gun... lalu salah seorang lelaki tu bertempik

"Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu"
Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu utk menyelamatkan diri....daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Imam tu...

"Ok Pak Iman, saya dah halau SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Imam mulakan sembahyang Jumaat"....

Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan

meninggalkan jemaah...Macammana???

adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas???selain terhibur anda fikirlahlah...
" Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya..." kedua lelaki hanya membawa mesin-gun.. dia tak kata pun nak bunuh..tapi generasi skrang..amat lemah..baru kena ugut terus lari lintang pukang..lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi...


"Lawak, ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja..tu pun bila time sembahyang jumaat.. tunjuk muka kat org kampung....ada tu lagi dashyat setahun 2 kali aje.. bile time sembahyang raya..."


"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit dalam al-Quran"

"Lawak kan, berapa ramai yg percaya dunia hanya sementara, akhirat adalah tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba mengejar dunia"


"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend atau girlfriend berjam-jam tapi nak berdoa kepada ALLAh alahai.. tak cukup masa.."


Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak thread atau e-mail yang berunsur lawak jenaka ke semua tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel2 yang berunsur agama Lawak kan???


Kenapa gelak?? tu kan realiti..tapi yg paling lawak sekali...berapa orang yang lepas baca benda ni akan sampaikan kat orang lain...


berapa orang yang akan buka thread ni untuk luangkan masa membaca?


berapa banyak????

Nov 27, 2008

SHALUM URSHALEM

Shalum Urshalem...

Shalum Urshalem,
Shalom al-Aqsa,


1400 tahun lalu kau
Dibebaskan dek cengkaman salib-salib Romanise
tiranis
Oleh Khalid dan Umar al-Farooq.

800 tahun yang lalu pula,
kau diselamatkan oleh Qutz,
dari digigit dan dimamah oleh Tatar al-Barbarik.

Sejurus itu juga kau dibebaskan dan disucikan
Sekali lagi dari tangan-tangan najis
Solibiyyin
Oleh...... Sallahuddin.

Namun kini...tika Sang Khakham, Rabi-rabi, pengganas dan pemalsu-pemalsu Taurat,
Menajisi daratanmu, merancangkan keruntuhan seinci demi seinci.....

Di mana Khalid!!!
Di mana Umar!!!
Di mana Qutz!!!
Di mana Sallahuddin!!!

Wa Khalidah!!!
Wa Umarah!!!
Wa Salahuddin!!!
Wa islamiah!!!

Hanya darah hangat si Khalid-Khalid kerdil yang mengalir
Dan membasahi tanah suburnya
Membajai benih-benih syuhada
Yang bakal melahirkan ratusan Khalid, ribuan Umar, dan Jutaan Sallahuddin...
Di serata dunia, menyahut seruan
INTIFADAH kali kedua.

Namun,
Apakah Khalid yang dinanti...
Bertangan kanankan Coca Cola dan Pepsi, dan di kirinya ayam KFC?
berT-shirtkan Black Metal, Trash dan juga artis-artis seksi?
Berseluar gengsi?
Bercukur keningnya?
Berambut dai perang,
Bercontact lenskan biru laut,
Berzikirkan West Life, Madonna, KRU, Awie dan Erra Fazira?
Hollywood kiblatnya,
Hip Hop, Punk, Rap, Metal, Trash, Liberalisme syariatnya?
Britneys Spears idolanya?
Disko, panggung wayang, shopping complex dan Gim masjidnya?
Seks bebas amalan hidupnya?
Pergaulan bebas ikutannya?
Alkohol zam-zamnya?
Superstar-superstar para anbiyanya?
Celebrity-celebrity para rasulnya?
FHM, URTV, mangga, Ujang dan majalah-majalah hiburan Qurannya?

Manakah mungkin ini Khalid kita!
Manakah mungkin ini Umar kita!
Manakah mungkin ini Salahuddin kita!

Tapi...
Bagaimana pula janji ALLAH?!!!

“tidak akan datang hari kiamat sehingga kamu!!! Berperang mengganyang, membantai, memusnahkan kaum yahudi, lantas mereka bersembunyi di balik kayu dan batu.
Sehinggalah batu dan kayu pun berkata: Wahai.. muslim, wahai... Abdullah, ayuh kemari, di belakangku ada Yahudi... Bunuhnya!!!

Janji ALLAH pasti benar,
Janji Rasul juga benar,
Al-Quran itu benar,
Al-Sunnah juga benar.

Tapi bila?
Tapi bila?
Bagaimana?, di mana? Siapa?
Aku, atau kamu, atau mereka?

Yang pasti... kita kerja dan terus kerja dan terus kerja
Sehingga al-Aqsa kembali menjadi milik kita...
SHALOM Urshalem...
SHALOM al-Aqsa...

MASZLEE, 8 Februari 2001
Malam al-Quds, MMC,
Quranic Language Department, Pusat Matrikulasi UIA, Petaling Jaya.
Kita dan Sejarah Itu

Nov 22, 2008

KaSIHaN?

aku merasakan seperti perlu simpati dgn keadaan dunia yang meruncing skrun.....

kasihan dgn manusia yang ditindas...

seperti tiada belas kasihan dari manusia yang laen....

kejam sungguh dunia ini......

manusia itu sendiri yang menyebabkan wujud pelbagai sikap yg kejam...

permasalahan nya...
siapa punca nya??

tepuk dada, tanya lah hati anda sendiri....

jgn hanya tahu menyalahkan org laen...

tetapi...lihat lah diri sendiri dahulu...

Nov 18, 2008

kempen kesedaran alam sekitar

alam semulajadi yang di cipta merupakan khazanah yang sangt berharga. tetapi, apa yang berlaku sekarang nie, manusia yg telah menyebabkn hutan yang permai ini semakin berkurangan. pencemaran alam sekitar semakin meruncing. ini akan menyebabkn keseimbangan alam sekitar terjejas. segala bencana yang menimpa adalah amaran dan hukuman kepada manusia akibt kecuaian manusia itu sendiri. jaga lah alam selitar ini untk di warisi oleh cucu, cicit, anak kpd cicit kita, cucu kpd cicit kita, anak kpd cucu cicit kita dan seterus nya.

jika tidak, mungkin kita tidak lg dpt melihat keindahan alam nie akibat kesilapan dan kecuaian kita sendiri. insaflah...



kawan abe kot?? hehe


masih ada lagi bumi yang hijau

taman botani, penang


air terjun yang bez...



kederasan nya terserlah




adakah satu hari nnt, generasi akan datang tidak dpt merasai nikmat air terjun?

cintailah sungai kita

Nov 17, 2008

kenangan silam

tetibe... teringin nk tgk balik gambo2 lame wak2 kat skul...
dpt la jumpe skit gambo...
sedey bile mengenagkan zaman skul yg penuh dgn pengalam yg x dpt di lupekan..
teringt kawan2 yg idup besame2 kat asrama dulu...

kekadang, air mata bley menitik bile ingt balik bende2 nie...huhuhu
sahabat2 n kawan2 sentiasa ad dlm doa..
junior2..
cikgu2..
huahuahua...

nie jer gambo yg dpt aku ltk wat mase skrun nie..
kalo ad lg... aku ltk la...




begambo dgn budak nakal

kenangan C6

bergambo after study...


sigma de stallion

Nov 15, 2008

setelah sekian lamenyer....

hampir 5 bulan x tau kabar org itu.... pagi td, tetibe die on9.. berdebar-debar rasenyer..
aku pun try chat dgn si die... alhamdulilah.. die reply. rase lega.. die dh maapkan segala kesalahan yg aku lakukan... ad sbb nye aku tepakse lakukan sume tue.. untk kebaikan die jugk..

aku harp.. tali persahabatn aku dgn die.. tetp bekekalan.. even x mesra mcm dulu... bile di kenag balik.. timbul kekesalan dgn ape yg aku lakukan... aku tau die mmg sgt2 sakit hati dgn ape yg aku lakukn... tp pecaye la.. demi kebaikan die....

"naqib, sudahlah..bende dh lepas" kate seorg sahabat kpd aku...
aku trime dgn sume yg terjadi...
hanya ALLAH yg tahu hati dn perasaan nie...
juz skrun nie... truskan idup nie...
hepi2 slalu...

(p/s: masih mencari. x layak untuk sesape?)

audition...

nie la keje budak2 yg tension nk exam... karok beramai2...

xpe.. sekali sekale jer... jom nyanyi same2.. rock!!

video

datang lah beramai2 ke uji bakat SYOK SENDIRI...

hahaha...

kejadian mendebarkan....

petag td..
memang rase cuak la... seekor kucing kene langgar dgn kete... berlaku depan mata jer... huhuhu.. dh ler aku nie suke kucing.. rase salah pun ad.. sbb nyer aku yg sebbkn kucing jantan nie berlari ke tengah jalan... huhuhu....
pas kucing nie kene langgar.. aku trus pegi kat kucing 2... telentang cat jantan nie.... cat jantan nie bangun balik.. tetibe lari2 pusing aku... trus masuk dlm laman umh aku... lari pun senget2... mulut die bedarah.. cepat2 aku g ambekdie.. masuk dlm sangkar.. bwk g klinik.. tp tutup plak...huhu
aku xtw nk wat pe lg.. pas stgh jam.. kucing nie cm dh baek jer.. so.. die pun meronta2 nk kuar.. bile dpt kaur jer, trus die lari.. i2 pun, lari cm x betol jer.. aku harap cat jantan nie cepat sembuh la...huhuhu

Nov 14, 2008

orang baru...

salam sumer... aku merupakan orang baru dlm blogger nie...
mengharapkan pengajaran dr org yg lebih mengetahui nye...
byk cerite2, pengalaman, luahan hati n bende2 yg menrik akn di paparkan..
hahaha..

blog nie juz free...
sumer bley open minded...
salam pekenalan....