Feb 5, 2009

eLecTiOn........

aku rase la kan, aku x penah nk publish dlm blog aku pasai politik malaysia...bukan xnk, tp nk mengulas pasai politik nie, nnt takut sampai x cukup ruang...

yg menarik perhatian aku baru2 nie, pasai keadaan politik di perak....jangkaan aku mmg tepat. kerajaan campuran di perak mmg x dpt bertahan lama....sebab nye, tiada persefahaman antara mereka walaupun di uar-uarkan yg mereka sepakat...dengan majoriti dlm kerusi PR 2 adalah DAP, tapi yg menjadi menteri besar nye adalah dari ADUN PAS sendiri... mmg menimbulkan ketidakpuashatian ADUN lain. nk wat cm ner, dh termaktub dlm perlembagaan.
bukan nyer aku nie mengharapkan mereka tumbang, tetapi, melihat kepada perbezaan antara mereka.

aku bukan nyer org yg menyebelahi mana2 pihak, aku cuba untk menganalisis dr pandangan aku jer...aku menghormati Nizar kerana beliau mempunyai ciri2 seorg pemimpin...
ramai yg suke dan menghormati beliau. cara beliau yg mmg tidak memburuk kan pihak lawan beliau. semasa memberi ceramah, beliau tidak pun menempelak atau mengata org2 lain. cara yg beliau sampaikan cukup berhemah... tetapi, kesilapan berlaku. untk memerintah bersama DAP yg sama sekali berbeza ideologi, mmg susah...

lg 1, dgn kemenangan kelebihan yg mmg sedikit, pape hal boleh jadi. isu lompat melompat seperti katak di bawah tempurung menjadi hangat. last2, jatuh lah kerajaan campuran di perak...

sepatutnya, untk berlaku adil, perlu diadakan pilihan raya ADUN perak. bg rakyat negeri perak memilih siapa yg menjadi pemimpin mereka. ini pendapat aku la kan... org lain nyer aku x tw la..
adakah, calon bebas dan UMNO yg lompat melompat nie akan setia?? hahaha
hanya mereka sendiri yg tau....

menteri besar yg baru, Datuk Dr Zamry yg mengantikan Datuk Ir Nizar merupakan calon yg memang di sebut2 untk mengantikan Datuk Tajol Rosli. mari kita wat sedikit analisis....
Nizar adalah ADUN pasir panjang, Zamry adalah ADUN pangkor. kedua-dua ADUN nie terletak dalam parlimen LUMUT.
aku plak org sitiawan yg ADUN nye merupakan Ngeh Koo Ham dr DAP (bekas exco kanan).
adakah, ini bermaksud, bakal pemimpin tertinggi atau menteri besar akan datang merupakan org sitiawan (faham x pe yg aku cube sampai kan) hahahahaha

nie guro2 jer la.. saje je wat analisis yg merepek makan kerepek....

so, skrun nie BN kembali memerintah dgn 28+3 kerusi ADUN. adakah mereka dapat bertahan sehingga PRU 13? tidak di ketahui... bg aku, kemungkinan besar dapat bertahan... hanya pandangan aku semata-mata, kalo salah, salah la...hoho
aku mengharapkan negeri tercinta aku Perak Darul Ridzuan kembali aman damai sentosa makmur bahagia.
selesaikan masalah yg sudah lalai dan muak untk rakyat menghadapi nye...

fikirkan lah keadaan rakyat dahulu... siapalah seseorg pemimpin tersebut jika tidak mendapat sokongan rakyat. kembalikan kepercayaan rakyat...
jgn jadi org yg pentingkan diri sendiri...

sebenonye, aku nk cakap pasai election kat Institut perguruan aku nie...
telebey plak cite pasai politik perak...haha
so, esok, 6/2/2009 adalah hari penamaan calon
14/2/2009 plak hari kempen untk memperkenal kan calon...
mengundi plak pd 21/2/2009 kalo x silap...

setiap kelas wajib menghantar 2 org wakil...
kepada mane2 guru pelatih yg nk wakil gk, dibenarkan...

so, sape agk nyer wakil kelas aku?
aku mencadangkan kawan aku sorg nie...hafezul amin. die rajin n bertanggungjawab...
tp die menolak...aku akan tetap mahu die bertanding... UNDILAH BELIAU!!! haha

aku harap pe yg aku katekan pas nie, korg x salah anggap...
bukan nk membangge diri tp nie adalah realiti...
majoriti kelas aku nk aku mewakili kelas untk jawatan EXCO ..
tp aku xnk... ade sbb nyer...
dh la jadi exco untk maktb.. tugas yg sgt2 berat...
aku merasakan aku tidak mampu untk melaksanakan nya...

dan satu lg, aku sudah mempunyai pengalaman yg menyebabkan aku menolak untk bertanding
aku masih lg memikir kan perkara ini...
esok tgk dahulu bagaimana.... aku tidak pasti lg....
moga2, aku mendapat jawapan nya malam nie...

p/s: segala keputusan terletak di tangan aku... mengharapkan pandangan kamu sumer

8 comments:

syaza said...

hisy,
sah..
sy masih budk kecik...
x phm langsung ngan politik kt negara skg ni...
lompat lar, baring lar, jatuh lar...
x phm, x phm...
=.="

abg naqib amek jer jwtn tu...
org da percaya..
tp klu x berdaya,
jgn amek...
nnt ssh plak...
(mcm sy skg ni...haha. =.=")

Usagi said...

solat sunat banyak2.
Minta petunjuk.
dan macam biasa, call and tanya ibu ayah. Mereka labih memahami naqib..

Usagi said...

Confirm ke Dato Dr Zamry bakal jd menteri besar?
Boink jap!!


p/s:mesti naqib tau nape kyong boink kan?

farid said...

oh oh...
naqib jadi pemerintah habis la ramai jadi mangsa dia....HAHAHAHAHHAHAHAH

pencari sejati said...

syaza
xpe, dh dewasa, paham la 2..
abg x jadi la nk ambek jawatan 2...
x berdaye

kak yong
dh wat keputusan dh..
mmg x ambek

ally
apekah maksud ko...
soit btol budak nie

Adib said...

jadik je naqib
result dah gempak dah
huhu

Frankie Foo™ said...

Picit.
Kalau rase cam tak boleh handle,tolak je jawatan tu.
right now stadi lg pnting la.
jawatan2 ni letak tepi.
ok?
tapi kalau mampu,boleh la jd exco kot.
nanti dapat la PICIT2 free ek?
wahaha!

Btw,Nizar tu kelam kabut la!
Tengok gaya pun dh tau dah. Awal2 lg time dy baru jd MB dlu pn aku dah bajet,hancurlah Perak.

Tengok Perak FC! Dulu time kat bawah BN,perak team yg gagah n kuat. takde masalah gaji. Bile Pakatan Rakyat ambik alih je, trus hancur. Gaji player tak dibayar. Peruntukkan utk football trus jd ciput! Ape PR ni?

Pastu bagi cina 200hektar tanah free2 je. Orang melayu dapat ape? Innade poringge aa..~

pencari sejati said...

hurm...
abe ku, aku dh tolak la..
keputusan paling ok la..
hehe

frankie picit
kau nie tau memicit jer..
x pikir ke untk mengurangkan aktiviti ko 2...
ish3..
aku bukan cm ko...
aku dh tolak la jawatan 2..
huahauhua