Apr 11, 2009

KEIKHLASAN & KEPERCAYAAN

mari kita berkongsi ceritera.

tajuk entry kali ini memang seronok..... saya pasti (asl skema semacam) pembaca blog saya yang setia mempunyai cerita atau pengalaman yang menarik untuk dikongsi bersama berdasarkan tajuk utama entry saya.

saya akan ceritakan 2 situasi (sambil menyanyi dan mendengar lagu situasi-bunkface) berdasarkan pengalaman saya...

situasi pertama.
semasa saya di sebuah tempat yang sejuk. sambil berjalan-jalan berseorangan dalam khalayak ramai, secara tiba-tiba, seorang kawan saya datang menghampiri saya.

A: "naqib, bley tolong aku x?"
saya: "ye, boleh jer. nape?"
A: "nie ha, pen aku... ad masalah la.. tolong tgk kan"
saya: "ouh, ok.. bg pen ko 2, aku tgk..."
A: "nah."

tanpa berfikir panjang, saya pun membelek2 dan menekan butang di atas pen itu..
tetibe, saya terkena kejutan elektrik di jari saya...

saya: "aduh, s***t!!!"
A: "hahahaha...."
saya: "cm haram btol la ko nie, maen2 plak. aku buang jugk pen nie"

dengan niat yang sangat2 ikhlas, saya ingin membantu kawan saya ini. tetapi, keikhlasan saya itu telah dipergunakan dan dipermainkan.


situasi kedua

saya mendapat cerita dari mulut ke mulut bahawa salah seorang daripada ahli lelaki kelas saya bahawa ada yang telah kehilangan dompet. dengan niat ikhlas untuk mengetahui dan membantu jika perlu, saya pun mula bertanya kepada salah seorang kawan saya.

saya: "wei R, ko ad hilang dompet ke?"
R: "err...."
saya: "kalo ko ad hilang, bgtw la..."
R: "nape, mane ko dpt cite nie? "
saya: "ad la.. tp aku x tw sape yg hilang, so aku nk tau la kalo ko org nyer"
R: "hurm.. ko ad jumpe ker?"
saya: "ko btol2 la.. ko ke yg hilang dompet 2... jgn la tipu2.. kalo hilng, ckp, kalo x.. xpe la.."
R: (dengan muka seposen, die angguk..)
saya: "cm ner bley ilang? sape lg yg tau ko ilang? brape duet ad dlm dompet 2? IC ko cm ner?"
R: "pagi td, crk x jumpe, ad la beberape org yg tau... lebey kurg addd.... rm20.. IC aku bley wat
lain...(muke sedey)
saya: "hurm.. ok.. lain kali kalo ilang, bgtw la.. aku boleh try tolong.. even x jumpe dompet,
aku bley la bg pinjam kan duet dulu..."
R: "hurm..."
saya: "ok la.. pape hal bgtw la.."

bile saya keluar dari bilik R, dia terus gelak kuat2....
ya ALLAH.... kecewa gila la.... sakit hati....saya punya la dengan niat ikhlas hendak menolong dia. tapi rupa-rupanya dia memainkan saya. saya dengan niat yang sangat2 la ikhlas, hendak tahu masalah kawan, dia boleh pula menipu.

bagi situasi yang pertama, para pembaca akan rasainya jika anda yang terkena... dengan keadaan yang biasa, tetiba anda terkena kejutan elektrik. dengan perasaan yang biasa, tenang, dan rasa ingin menolong kawan yang dalam kesusahan walaupun sekecil-kecil masalah pun, tetiba anda dikenakan.

bagi situasi kedua, perbualan di atas dipendekkan, sebenarnya lama juga saya berbual dengannya. dia buat muka seposen, muka sedih dan membuatkan kita rase ingin membantu dan rasa kasihan. saya boleh rasa perasaan orang yang duit nya dicuri, sebab aku berulang kali dicuri duit. tapi, bile kita dah rasa kasihan dan dengan ikhlas ingin membantu, dia boleh pula menipu, gelak, dan aarrggghhhh!!! pada mulanya memang saya tidak percaya pada dia.

bagaimana perasaan anda?

adakah saya ini terlalu baik untuk membantu sehingga aku dikenakan sebegitu rupa?
adakah aku terlalu ikhlas? atau para pembaca merasakan saya yang terlalu dungu?
kepercayaan dan keikhlasan dipergunakan begitu sahaja?
saya ini orang yang dahulunya senang mempercayai orang. tetapi, lama kelamaan kepercayaan saya semakin hilang dan selepas kejadian di atas berlaku, perasaan tidak percaya semakin menebal.

kepercayaan saya mula hilang apabila saya sudah tamat sekolah menengah dan saya tahu perangai sebenar kawan yang dahulunya saya anggap sahabat.

tidak mahu mengulas lebih panjang. berikan pandangan anda.

8 comments:

Adib said...

ala org nak main2 je
bergurau dan bermesra2 hehe

biasalah tu manusia mane ade sempurna.

Selalu wat silap,,

layan je lah depe tu,,
don't take it too hard,,,

syaza said...

saya boleh rasa perasaan orang yang duit nya dicuri, sebab aku berulang kali dicuri duit.

adakah aku terlalu ikhlas?

*******************************

berdasarkan dr n3 abg ni...
sy dapati ada dua perkataan "aku"
hohoho...

kesian nyer abg naqib...
x pe lah...
len kali, klu nk tlg org...
tgk saper yg kita tlg tu dulu yer...
^_^

(mIsS AsHy)musafir di bumi ALLAH said...

well, btoi2......
ssh sgt nak percya orng skunk kan?????sktinya aty bla d khianati...tpi lagi skit bla sahabat yang khianat kita kan???
tpi2 pown, berdasarkan situasi tdi, mungkin niat member awk tu nak bergrau.....tpi malngnya slah cra nya.....n mungkin u take it to hard.....pape pown, its up to u how to take their joke.....
tpi, sy mmg cm awak....ssh nak percya orng.....hehe..

pencari sejati said...

abe
hahaha... bergurau la sgt...
ko x kene lg...
aku bg pen kat kawan aku... die pun bengng giler.... nk proof kat die...

syaza
haha.. bley plak die detect pasai 2..

miss ashy
mungkin btol mereka nk bergurau...
dan mayb, saya take it to hard...
itu lah sifat saya...
pabila saya btol2 ikhlas nk tolong orrg dan di balas sebegitu rupe...
saya x bley trime..

br la aku tau..
keikhlasan aku rupe nye hanya mainan semata-mata...
pertolongan yg diberi selama ini...
hanya perbuatan membuang masa semata-mata.

mungkin aku perlu berubah menjadi kejam? tidak membantu org lain? tidak mempunyai sifat menolong?

(mIsS AsHy)musafir di bumi ALLAH said...

jgn2..jgn brubh sbb hal nie...wlaupun orng tak hargai keikhlasan kta, tpi ALLAH tau...balsan still dpt.....insya allh 1 hri nt orng akn tau apa e2 erti keihlasan....doa la bnyk2.....
yg pnting, aty mau ikhlas...=)

Usagi said...

Dia nak bgurau kot dgn naqib.
Sebab mmg ada org jenis tu yg suka gurau2 dgn hati org.

Ala...
mcm citer pengembala kambing yang kita masuk ptndgn bcerita masa kecik2 dulu.
Sampai menang gak r kan? heheheh...(tetiba!)

Btw dear, thats only a lil bit part of life.
Nanti dlm real life lg teruk gurauan berbanding yg naqib pernah kena tu(kita penah bncag kan psl real life camne. ehehehe)

Bersabar je. Teruskan menolong rg dgn ikhlas. Ibu kata jgn harapkan balasan. Walupun org tu mpermainkan atau tak mbalas keikhlasan kita, tapi Allah akan mbalas dari sudut lain.

Kyong pun pernah alami situasi camtu. Sepatutnye kena bersabar je (tp mmg kyong xble sabar. susah,tp tgh cuba). Nak bersabar ni sgt susah. Sebab tu Allah mengangkat darjat org2 yg bersabar.

Sama2 la kita satu keluarga saling mengingati antara satu sama lain.

p/s: skema plak pagi2 ni. gara2 projek la ni. hahahaha!!!

Adib said...

kalo ko jadi kejam pe beze ko ngan org yg kejam tu,,, xde kan,, so ko sendiri bole pikir

cikgu rizal said...

hahaha
ni kan bulan april..
alaa..
ak ada skalik a time ko kne tu..
ak pown tekene gak..
ramai mangsa weyh
lek2 sude..
anggapkan itu sbgai gurauan suda..
jgn mkn aty ye sayang~
;p


wekkkkkkkk...............
hahahahahahah