Dec 28, 2009

Pengajaran Untuk Semua

Assalammualaikum dan Salam Senyum Semesti


Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah dan kurniaNya, keluarga aku selamat sampai dari percutian malam tadi. Alhamdulilah, segalanya berjalan dengan lancar. Semase percutian aku, terdapat beberapa khabar berita yang mengejutkan aku. Yang paling utama pastilah kejadian yang meragut nyawa 10 orang semasa kemalangan yang melibatkan bas dua tingkat dengan penghadang jalan. Huhu. Kejadian ini berlaku di Lebuhraya Utara Selatan Ipoh.





Punca awal yang menyebabkan kejadian ini adalah pemandu bas tersebut terlelap. Selepas itu, timbul la pelbagai cadangan, pelbagai pendapat, pelbagai perasaan. Bagi aku, perkara paling utama, adalah pemandu.






Sehari selepas kejadian tue, keluarga aku bertolak pulang dari PD ke Sitiawan. Aku dan abg aku bergilir-gilir memandu. Dalam perjalanan, ade 3 kejadian yang ngeri. huhu. 1st, dekat RnR Seremban, ade seorang penunggang motosikal maut. Waktu aku lalu kat situ, mayat tersebut baru sahaja ditutup dengan surat kabar.





2nd, waktu aku drive dekat Lekir, ade seekor kereta yang overtake dari arah bertentangan. Bile aku makin dekat dgn hon n lampu, stil tak berganjak. Terpakse la aku ke tepi sebelah kiri. Naseb baek sebelah kiri aku tue luas la jugak kan. Kete belakang aku pun hon gile2 kat kete tue. Sabare je la aku nie.



3rd, mule2 aku ingat lori nie overtake lori tanpa sebab. Aku dh bagi lampu dh kat lori2 tue. Mule2 aku slow, lori2 tue pun dh slow. Rupe2 nyer, ada kete proton wira rasenye yang baru jer terbabas dengan penghadang jalan.


Dah byk dh kejadian kemalangan ngeri yang kite dh dego. Tapi, masih lagi berlaku. Utamanya, akibat sikap kita. Jadi kepada semua rakan pembaca, ambil iktibar. Jgn la hangat2 tahi ayam. Juga peringatan kepada aku dan semua rakan. Ingat la orang tersayang. Xpun, waktu korg memandu, kalo rase x tobat lagi, byk dose lg, jgn la bwk gile2. haha. xbley blah btol ayat aku.



*Kompen bile aku balik penang naek moto, my parent will remind me mcm2. hehe
**Berhati-hati di jalan raya. Pakai tali kelendar. Jangan menggunakan telefon bimbit ketika memandu (menunggang bley). Ikut peraturan jalan raya.Ingat lah orang tersayang(org yg x disayangi jgn ingt!!). Ikut had laju yang ditetapkan.

6 comments:

anak pak man said...

trima kasih utk pesanan2 ini abang naqib..
adik akan ikot smpai bila2..
XD

ChocohoLic is Me said...

waa~
nasib baik gorilla selamat~
syukur3.. ;P

pencari sejati said...

anak pak man
err..ok2...bagus la tue. saling pesan antare satu dgn yg lain..
sebar2 kan la erk..hehe

aunty hantu pakai spec bajet cantek
huh!!

Adib said...

seramnyerr
dahlah aku selalu naik bas dulu

phyto hystrix said...

slm,

InsyaAllah,sm2 la kite,en naqib x berlumba di jln ry kan? Bgs la bgtu.. (tanpa mngambil kira jwpn yg diberi) Hehe.

Apepun takziah utk kluarga mgsa,n smga Allah cucuri roh mereka dgn rhmt-Nya.

Kt pmndu muda ni yg agak bhye,suka menspeed n mentokyo drift merata2. xtau le knp ntah. bt frghi tu cnth tbaik litar drift. ha,kantoi sy juga. hais... bwk krete pun pntg utk ade 2 pmndu gilir2. nak2 lg travel jrk yg jauh dgn kluarga. mngntk ni xdpt nak elak,kt kn sntiasa hati2 n pstikn ckp rehat sblm mmdu,mnggang pun mcm tu jg. insyaAllah slmt..smg en naqib nnt slmt smpai ke penang dgn moto lawa tu. ehem. :)

pencari sejati said...

abe
huhu..seram juge....
berhati-hati jer yg penting

phyto
kompen la incik naqib tidak berlumbe...(errr....hehe)

btol 2. jgn speed kat jalan batu frengi. tempat laen bley speed. ingt tau. haha. bwk kenderaan ikut peraturan. jgn terlalu laju. it mean, laju bley la. hehe.
berhati-hati.
tq 4 da wish.