Jan 31, 2009

bYe~

alhamdulilah....
team UPM dpt masuk final.. bertemu MMU...
gud luck to fazil, kak biha, kak fiza n badri untk mlm nie...
sori la.. org x dpt nk tgk mlm nie sbb dh nk balik...huhuhu..
sedey tetibe...

sepanjang aku berada di UM@ASTAR nie.. byk ilmu yg bley aku korek dalam2...
segala yg baik 2, aku akn gune kan untk meningkatkan mutu perdebatan aku...
insyaALLAH...

pelbagai ragam manusia yg aku lihat di sini..
aku juge berjumpe dgn ex senior semesti aku...

so, b4 aku nk balik nie, gud luck again to team UPM...
semoga berjaya....
doakan aku selamat sampai...hahaha
kul 10.30 mlm nie ke manjung...

secare tuntas nyer(tetibe), semoga nya OK...hehehe

Jan 28, 2009

aStAr!!

hohoho...
skrun nie aku ad kat UM...
kan aku ad bgtw yg aku nk join debat ASTAR.. tp nk wat cm ner kan.. x kesampaian la hasrat aku..



even cm 2 pun, aku stil dpt pegi untk jadi pemerhati...
saje menimba ilmu yg ad...
aku pun kureng lg ilmu aku... so, kene la berusaha skit untk tambah ilmu...
aku pg sendiri...


kul 11.15 naek bas dr manjung..
sampai kat pudu dlm kul 3 stgh... dh la wak2 2 hujan...
pas2, aku nk kene beli tiket balik ari sab2 nie dulu.. kul 10.30 mlm..
on da way nk g naek lrt ke masjid jamek, aku terserempk dgn arif, budak IPSM.
budak debat gk. die masuk tp pg sendiri. antara IPG yg aktif dlm debat IPSM lah. selain 2, IPIS n IPKent. cm I4P, br nk mengorak langkah la katekan.....



so, ktorg decide la pg same2 ke UM 2... aku pun x brape nk tau nk pegi UM nie..
mule2 naek lrt ke masjid jamek, pas2, dr masjid jamek, tuko lrt naek ke universiti...
dr c2, ktorg turun, ambek teksi trus ke UM...
dh sampai UM, aku kene tunggu akk aku. sbb nyer aku ikut team UPm..

skrun nie, timbul persoalan...
aku nk sokong sape nie??
UPM atau IPG??
huhuhuhu...



hanya aku yg tau jawapan nyer...
hohoho...
bile dh sampai cnie, aku jumpe beberape ex-senior aku cm amar reza, azam batch fakrul n ISMAL....
rais kate nnt die nk jumpe aku... ibnu plak nk dtg petg esok...





SO.. nie la cite 1st day aku kat cnie...
nnt kalo ad mase lg aku update la...
cau~

Jan 26, 2009

TeKeJuZ!!!!

ahad lepas aku g kedah..
sbb nye aku berkahwin...hohoho

x la... aku g ikut rombongan akak sedare aku kawen jer...
aku betolak kol 10 pg...
kete berasingn dgn parent aku

parent aku bwk opah n opah andak aku.
yg 1 lg kete... adik beradik aku...

aku sampai kat umh sedare aku dlm kol 2 ptg..
lepas lunch n solat, aku pun rehat2 dulu...

dlm kul 4 petang, kak iera(pengantin perempuan) sampai.
die ajk aku n adik beradik ku g VILLAGE MALL..
nk shoping la katekan...

on da way dh nk sampai 2...
aku menerima satu panggilan dr kawan sejak aku dr kecil lg, hidayah..
dlm fikiran aku berkate, "aik, tetibe jer kol aku nie, pesal, rindu ker?" hahaha

aku pun angkat dgn penuh kehairanan...

puteri: "salam, nie naqib kan...?"
aku: "ye la, naqib la.. sape lg.., tp, asl suare ko lain? x cm dayah pun"
puteri: "nie puteri la..."
aku: "asl ko gune no die plak, pelik"
puteri: "hurm, x kesah la.. ko dego dulu pe yg aku nk bgtw nie"
aku: "ok2.."
puteri: "izah~ dh xde~"
aku: "ha, pe die?"
puteri: "izah dh xde la~"
aku: "pe maksud ko xde?"
puteri: "die dh meninggal~"
aku: "ko k ko bio btol, jgn maen2"
puteri: "btol la naqib, die dh xde. die xcident. ptg td gk la"
aku: "ke k kenape? cm ne bley xcident?"
puteri: "aku pun x tw lg la, mak die bgtw. jenezah kebumi mlm nie gk"
aku: "........"
puteri: "helo, helo, naqib?"
aku: "ye~ aku ad lg. sori la. aku x dpt nk pg la. aku ad kat kedah skrun nie. kirim salam takziah"
puteri: "hurm, ok.. ko bgtw kawan2 yg lain erk"
aku: "hurm~. ok. nnt aku bgtw"
puteri: "salam"
aku: "salam"

aku x terkate. hilang mood aku nk hepi2 petang 2...
aku x sangke..
kawan aku sejak kecik, pegi cm 2 jer...
last skali ktrog kontek melalui fs la...
die ad bg komen kat page aku.

aku pun beritahu kepada rakan2 ku yg lain...
alhamdulilah, sumer nyer dh tau..
aku jer x berpeluang lg nk pegi tgk.

aku redha dgn pemergian arwah..
ALLAH lebey menyayangi arwah...

sejak dr 2, berputar-putar kenangan pasai die.. sejak dr tadika sampai la skrun nie..
insyaALLAH, esok aku akan cube untk pergi menziarahi kubur arwah..
dgn kawan2 aku yg lain....

p/s: al-Fatihah buat arwah, IZZAH SOFEA. moga dicucuri rahmat n ditempatkan dalam kalangan orang2 yg Beriman. amin....

Jan 20, 2009

nGaH cArI BaHaN~

aku ada kat libry skrun nie...
ngah carik bahan untk assignment kos aku nnt....
mmg mencabar la assignment ktorg...

kene crk bahan untk suku orang semai kat malaysia, pas2, bulan 3 o bulan 5 nnt, ktorg akn g ke cameron higland n wat temuramah n survey kat sane nnt...

berdasarkan pengalamn lecturer ktorg, nk pg ke tempt kehidupan suku semai nie,
jauh gile ke pendalaman... xpe2, segala cabaran dn dugaan dpt diatasi bersame...
hahaha...

so, nk sambung balik wat assignment..
g cameron nnt, cuti2 malaysia la skali....
hahahahaha

bubuy~

Jan 13, 2009

mEnJaWaP pLaK!!!

so skrun nie aku nk menjawap TAG yg telah diberi oleh akk ku sayang kepada ku...

1. How old will you turn in 2009?
-10+9 taun...(muda remaja lg)

2. Would you date someone 8 years older than you?
-nak!! nak!! nak!! x kesah pun... umor pompuan nie pun nnt br 27.. xpe2...
(not gigolo k like franky..)

3. What were you doing at 4am this morning?
-sweet dream (ptt nyer wat tahajud!! truk btol budak nie)
hehehe...

4. What's your relationship with the person you last texted?
-debat member

5. What did you do today?
-bgn pagi, gosok gigi, mandi, solat, kelas, makan ,minum, main, tido, chating, update blog, bergelak ketawa, jawap TAG!!!

6. What is the last card you play?
-poker...hehe

7. Where are your siblings?
-kak yong kat UPM, angah kat KPM, nazirul kat SMKASAS, n si budak kecik yg cubby waie kat SEMESTI(huhuhu)

8. Would you back in time if you were given the change?
-kompem nk!! itu pun kalo bley

9. Do you want kids?
-rezeki kite, ALLAH yg tentu kan....
my future wife dh agree nk ad anak(eh2, awek pun xde lg)

10. Are you in love with anyone?
-hurm.. tah. x sampai seru lg kot...

11. Are you a jealous person?
-yap.. bergantung pada keadaan

12. When was the last time you slept on the floor?
-03/01/2009.. kat umah.. (pe motif soklan nie)

13. Is your phone close to you?
-most of the time kot

14. What is bothering you right now?
-bout situation at palestin... menganggu hati n perasaan...
huhuhu

15. What does your last received text message say?
-"hg ad apa? men rgbi la 2..." drpd wida(debat member)

16. Where are you right now?
-berhadapan laptop, atas kerusi, dlm bilik bernombor 106, blok gajus, I4P, pulau pinang, malaysia, asia tenggara, asia, bumi...
tempat yg kita pinjam dr Pencipta kita

17. Are you listening to the music right now?
-no yet.. pas nie dego la...

18. Do you like country music?
-layan jer beb

19. Do you like your first name?
-MUHAMMAD. cukup berbangga... i like it

20. Last thing you drank?
-air masak yg dijerang dr water heater...

21. Do you thing you are the good person?
-er... no... i sgt jahat tau...huhuhu
(sum1, pliz tell me da true)

22. Are you currently frustrated with your life?
-berusaha, berdoa, tawakal

23. Who are you idols?
-sori, no idols.. but model... tentu la junjungan besar Nabi MUHAMMAD kita
(insyaALLAH, i will try)

24. Is there anything you would like to say to someone , but you feel like you cant?
-hurm..not sum1, but ramai la... huhuhu...
tunggu mase yg sesuai...

25. Do you know anyone in a long distance relationship?
-tau kot..

26. Are your confident with your self?
-in some part, i really confident....
huhu..(bahagian yg lain cm ner?)

27. What is something you say a lot?
-siot....(zikir n selawat la sepatutnye) huhuhu

28. Do you have any nicknames?
-er.. tah ler... cm xde jer...(secare x rasmi yg aku x suke, so it mean xde la)

29. Are you angry at anyone?
-yap!! yap!! yap!!!
(bersabar lah)

30. Do you sing a lot?
-hurm.. x kot...suare sedap sgt la... hohoho...

31. Are you currently interested in someone?
-another question pliz!!!(apakah?)

32. What song are you listening to?
-kalo telinge aku suke, aku pun suke la...
lalalalala~


finally...
dpt la gk aku menjawap kesemua nyer...
huhuhu... susah btol la soklan nye.. menguji kepale otak aku siot....
aku berjaya!!

Jan 12, 2009

huhuhuhu..

aku di TAG!!!!
cm nie akk aku sorg nie...
tetibe TAG aku...
huhuhu..

nnt bile ad mase.. NAQIB jawap la erk..
k...


tunggu!!

Jan 7, 2009

eNtAh LeR.... HuAhUaHuA!!

dh 3 ari aku ad kat I4P nie.... jadual dh dpt, tp memenigkan. lecturer dh start kelas. naseb baek dh start, kalo x... busan GILE la!!!.huhu.. tp stil ad lecturer x masuk. xpe la.. mayb die sebuk kan. satu lg perkare yg aku rase semcm, pasai result la... x kuar2 lg.. aku x tw la nk ckp pe. kawan2 IPG laen dh kuar dh. IP ktorg jer x kuar lg. bertambah cuak la jd nyer. tp aku dh tau dh 1 paper. alhamdulilah..hehe... juz ad 1 paper 2 aku x kompem. bg aku, lulus pun kire ok la. even paper lain aku target A, tp paper satu lg nie, aku nk lulus jer. dh cukup. tp kalo dpt more then dat, alhamdulilah la.. sumer org bersuke bersuki...

elaun dego citer, bulan tige baru masuk... gile!! nk beli yg belambak lg. subjek KS dh 2 buku, dlm rm70. BM dh 1 buku harge rm45. x tambah lg buku yg blum dipakse beli lg.huahuahua. nk bayor duet t-shirt, baju korporat. byk btol nk gune duet. elaun plak masuk lambt. bukan nyer x bersyukur, tp akibat dr penggunaan yg mendesak. xkn nk mengharap dr elaun FAMA(father n mother) jer kan. kene la berdikari(sedap kari penang) hahahaha.


last skali perkare. pasai debat. debat paling dekat, ASTAR(terbuke UM). date nyer 28 jan nie.
ponig kepalo odeng. team I4P dh semangt nie. untk integriti, maby susah la nk masuk. nk kene counting2 dgn MADUM lg...huhuhu.. tah ler...

juz skrun nie doakan dpt pegi jer. ktorg kene la prepare awl2. salah satu azam aku, memajukan diri dlm dunia perdebatan nie. kite merancg, ALLAH yg tentukan. atas usaha diri...
byk lg bende yg nk kene urus. hanya ketabahan n kesabaran jer yg bley dijadikan kekuatan. cm2 dugaan dlm dunia pemikiran nie... huhu


nie jer la yg aku nk merepek2. hehe. nk sambung skit lg assigment aku( awl2 dh ad!!) huhu..
pada sumer kawan2, moga maju jaye...
bye2...


p/s: hurm, hurm, hurm... tetibe, aku berfikir dgn care yg "BEGITU" semula.

Jan 5, 2009

kEmBaLi ke TeMpAt MeNgHaSiLkAN GuRu CeMeRLaNg

alhamdulilah... akhir nye aku selamat sampai g ke tempat yg penuh cabaran n dugaan(btol la). aku yg driver dr sitiawan untk sampai ke pulau mutiara nie(aku xpenah pun jumpe mutiara)
aku mahu meringan kan beban ayah aku supaya apabila beliau pulang nnt, tidak terasa penat.
jikalau ikut kan hati nie, mmg nk balik naek bas, tp terpakse gk naek kete untk mengangkut printer aku yg beso gedabak nie(tp canggih gile). syukur dh ad printer nie.. even beso pun, still bergune untk aku. sbb nyer bley print dgn cepat n pantas. berbeza dgn printer lain. sesuai untk manusia yg slalu wat assigment last2 minute(aku kah manusia itu?)

aku sampai dlm kul 3.45 ptg td. blok tetap same, bilik tetap same, roomate tetap same, sumer nyer same kot... hehehe(aaarrggghhhh!! result xkuar lg) huhuhu...
blok GAJUS yg cemerlang, gemilang dan terbilang(btol la!!) hahaha

nie la no bilik aku n roomate aku. si chawe 2.(die ngah tido wak2 aku post nie) hahaha. nie la no bilik yg paling femes dikalangn blok GAJUS(menipu jer tau nye). sungguh gumbire hati aku bile bilik aku x berubah. hepi2!!

korg nmpk x bende beso kat tepi 2. 2 la printer yg beso gedabak 2. jenis HP Officejet Pro k5300. mmg sungguh laju beb. gua x tipu... nie la gk tempt aku belajo, study, wat assigment, membace, termenung n macm2 yg berfaedah la....
nie katil aku. dh bersangkut baju kemeja yg akan aku pakai esok. siap digosok.hehehe. rajin nyer(anok sapo nie). bilik aku nie bese jer. 2 org satu bilik. alhamdulilah ad tempt berteduh. dr manusia yg sengsare yg hanya berbumbungkan langit, berlantai kan tanah? syukur2. bilik aku nie pun xde la secantik budak dok shah alam n taylor 2... hehehe


nie plak tempt aku wat keje2 yg x berfaedah...hahaha.. makan, minum, wat jamuan bilik, merepek2 sambil telan kerepek... nie pun aku br beli dr TESCO yg cume bersebelahan jer dgn tempt aku nie. syukur2 aku ditempt kan di sini...hehe

bermula la semestar ke 2 aku di sini. sok dpt result. cuak pun ad nie... huhuhu... korg dh tau kan no bilik aku, kat blok mane? so?? pe la.. jemput la dtg beramai-ramai.. haha.. Teh Wangi Ros akan disediakan untk tetamu yg datang.. sila2!! sila2!!...
nk tido dulu.. dh kol brape nie? 1 pg!! sok ad kelas.. ok2.. cau, salam n nyte
(bak kate abe, "betiqeu~"...)

Jan 3, 2009

DeMoNs bAnTaHan

sumer rakyat MALAYSIA sudah sedia maklum dgn serangan israel lahanat ke atas negara palestin. kekejaman yg mereka lakukan terhadap saudara2 kite mmg xdpt dimaafkan. menyerang negara yg mempunyai kiblat pertama umat islam. sungguh lahanat, jahanam, terkutuk, n dimurkai oleh ALLAH.

di seluruh pelusuk dunia, manusia2 yg berhati perut trutama nye umat islam sendiri mengecam perbuatan israel terkutuk 2. di mana2, pasti ad demonstasi dilakukan.
smlm, ari jumaat, aku g teluk intan. tujuan sebenar aku ke sane adalah untuk menziarahi YAN atas kematian ayah nya. takziah diucapkan(al-fatihah). aku, abe, sopek n rock ke sane sebagai mewakili batch untk mengucapkan takziah kepada YAN.

pas2, kami solat jumaat di Masjid Daerah Teluk Intan. selepas solat, solat hajat diadakan untk saudara2 islam kita di palestin. demonstarsi secara aman juga diadakan. berikut merupakan gambar2 ketika demons ini diadakan di perkarangan masjid daerah.

jahanam yahudi!!
jahanam Amerika!!
Go 2 HELL GEORGE BUSH!!

WARGA TELUK INTAN MENENTANG PENCEROBOHAN YAHUDI DI PALESTIN

antara orang ramai yg menyertai perhimpunan ini


bendera Amerika dan zionis



sebelum di bakar




habis dibakar!!

timbul byk perkara di fikiran aku. bermain-main di otak ku terhadap beberapa perkara. musykil dibuatnyer. aku perlu memikirkan perkara ini dahulu sebelum meletakkn apa2 keputusan. dalam khtubah jumaat juga, menyatakan kekejaman yg dilakukan oleh zionis durjana.
kupasan mengenai perkara ini perlu lebey lanjut lg tetapi aku nie bukan nya pakar untk meletakkn apa2 perkara yg berkaitan agama. perlu dahulu mendapatkan penjelasan n bimbingan yg lebey arif.
pape pun, sungguh terkutuk perbuatan keji zionis 2!!!

video

p/s: semoga ALLAH membantu umat islam disana.

Jan 1, 2009

PeRmULaAn tAhUn yAnG TeRuK!!!!

pagi nie aku bangun cm bese la....bgn, solat subuh. pas2 aku tido balik. kul 7.45 pagi, aku tejage. baru aku teringt, aku nk g jog n ad date dgn amin(ex-adik ipar ally) n syafiq kul 8. so, pe lg aku cepat2 bagn dr katil empuk aku n then trus masuk bile air gosok muke, basuh gigi. bile aku nk kuar jer, ayah aku suro cuci skali kete aveo 2 kat shell yg dekat dgn tempt aku joging nie. aku trus memecut ke stadium mini manjung. bile aku nk anto jer kete nie kat shell tmpt cuci kete 2, TUTUP plak!! aduh....br aku ingt cuti tahun baru..huhuhu...

dh masuk dlm kawasan mini stadium 2, aku crk tempt parking. mase nk parking 2, tah cm ner, aku bley terlajak kedepan!! KRAK!!!! kuat btol bunyi nyer... satu kawasan daerah manjung dego(xkn bunyi kuat sampai cm 2 kot). sumer org yg ngah lari, duduk,bersenam, joging, tido, makan minum,dlm tandas, siram pokok(lebey2 plak aku nie) pandang aku.aku telanggar bate depan 2. "abis la, abis la". melayang la duet aku jawap nyer. aku trus kol ayah aku(ad rase tanggungjawab la gk kan)

aku: "assalammualaikum ayah, helo?"
ayahku: "wasalam, ha, nape naqib?"
aku: "er, nie ha, kedai cuci kete kat shell 2 tutup."
ayahku: "ouh, ok. xpe la. nnt naqib cuci kat umh."
aku: "ad 1 lg ayah"
ayahku: "pe lg?"
aku: "bile naqib ckp nie jgn marah erk."
ayahku: "ckp jer la"
aku: "huhu, bumper depan kete nie ha, langgar bata depan parking kat stadium, abis pecah
balik."
ayahku: "ha??!!! pe?!! ya ALLAH. ........................."
ayahku:
ayahku:
ayahku diam seketika
aku: "helo?ayah?cm ner nie?"
ayahku: "hurm, xpe la. nk wat cm ner. dh jadi. g la joging 2. pas2 balik."
aku: "huhuhu, sori ayah. x sengaje"
ayahku: "xpe2, balik nnt la cite."
aku: "ok~. salam"

aku mmg cuak gile wak2 2. huhuhu. salah aku gk kan. xkn nk salahkan kedai cuci kete kat shell yg tutup 2?(sape suro tutup!! kalo x, xde jd cm nie)hahahaha
wak2 kejadiaan 2, syafiq dh sampai dh. die yg menenagkan aku supaye bersabar.(tq syfiq)hehe
ktorg tgg la amin dtg. dgn xde mud nyer nk joging, aku juz jalan jer. syafiq n amin try nk hiburkan hati aku yg sedang luka lara.huhuhu.

nie la keadaan nyer. slalu nyer aku parking xde jd cm nie tw. tah. dh naseb aku ari nie.

even nampk skit jer, tapi, memang mencacatkan kete nie jer.... melayang-layang duet

"tension2!! tension2!!" huhuhu

eh2, bley senyum2 plak budak nie. dh wat salah, senyum2 lg pehal!!
nie kire dh ok dh2. ad org yg menyejukan n menghiburkan hati aku(budak pakai topi 2 la). aku tau... ad org akn pikir lain(kompem ally).

la ex-adik ipar beliau(ally). xtw la pejadi skrun nie. dh cerai la kot. hahahaha.

naseb baek la ad korg. xde la tersekasa jiwa n raga aku nie. ad la rase tenag skit

ngah relex2 2, tetibe dego kucing jantan mengaum. rupe2 nyer ngah ngorat kucing betina 2. si betina nie plak jual mahal plak. hahaha (ad kaitan ke dgn post nie?)

pas2, aku pun mula bermuhasabah diri. pikir, punye pikir, punye pikir, punye pikir(lu pikir la sendiri).. br la aku tau nape jd cm nie. pengajaran kepada aku n ad hikmah disebalik yg berlaku.
ad kesalahan yg aku lakukan(subuh aku wat k). tp biar lah rasia.... huhuhu

dlm kul 9 lebey, sopek msj aku. ajk aku g teluk batik. wak2 2 aku dh sampai umah. die g dgn family die. yg ad adik2 die n ayah die jer. mak n akk die x ikot.
sopek: "naqib, aku dh ad kat teluk batik nie, meh la dtg cnie. teman aku. busan ar xde kawan"
aku: "ala, adik2 ko kan ad. smlm pun kite dh jumpe kan. g epoh 2. xpuas lg ke? hahaha"
sopek: "xde la. korg slalu g teluk batik dgn kawan2, musti aku xdpt pg. lg pun, aku dh lame x
mandi dgn ko~. hehehe"
aku: "haah kan. dh lame kite x mandi same2. hahahaha. ok2. aku on da way."
begitu senag aku cair dgn ajakan sopek. korg jgn pikir negatif2 plak erk. hahaha. bese la kan. sembg kawan2. so, aku pg la ke sane. bile sampai jer, tekejuz aku tgk. begitu ramai nye org kat sane. penuh pantai 2. mat2 rempt la paling ramai. byk gile group nyer. aku tercari-cari si sopek. tetibe, aku nmpk cm seekor beruang pakai baju merah ngah terapung-apung kat laut. hahaha. aku dh tau sape 2.(jgn mara sopek, guro jer). dh lame pun aku x mandi laut nie. aku turs terjun la.
ngah bez2 mandi manda n bergurao senda bersama sopek, tetibe aku tenmpk makhluk yg aku rase penah buli satu ketika dulu(truk btol aku nie). "oit, STEAM!!" aku jerit kuat2.(jgn pikir bukan2, name panggilan budak 2 STEAM la) name btol nyer sufiyan. aku pun xtw la cm ner die dpt name 2. "ouh, abg naqib". die senyum2. haha.
ramai btol kanak2 semesti aku jumpe. semlm g epoh pun jumpe kanak2 semesti. (ad x kat dunia nie xde kanak2 semesti?) hahaha
dh setel sumer, aku berangkat pulang. on da way nk balik 2, ad 1 group mat rempit dpn aku. teringt plak zaman bermotor dulu. b4 ad lesen kete nie, ktorg oll boys batch 20th naik moto jer kalo g memane. teluk batik ke, epoh ke. musti moto. konvoi ramai2. tp kan, ktorg xde la sampai wat keje2 bodoh nie. cm mat rempit depan aku nie, bley UP lg, langgar lampu merah(cm aku x penah jer), bwk cm org mabuk jer, x hirau org lain. care deme 2 mmg membahaye kan org lain. x salah nk konvoi ramai2. jgn la sampai org lain sakit hati. berhati-hati la di jalan raye. ingt lah org tersayang. kan2?


nie jer la post untk hari nie. aku harap, aku lebey berhati-hati di lain mase. minx2, pe yg berlaku nie menjadi pengajaran kat aku. slalu bermuhasabah diri. setiap perkara, pasti ad sebab n musabab nyer.